вторник, 14 септември 2010 г.

Приятелство без граници

Хората казват, че всичко има граници. Вярно ли е това? Дали има нещо в този свят, чиито предели да нямат граници? Можем ли ние самите да поставяме такива там, където те са само пречка, като в приятелството?
Приятелството е нещо, без което никой не би могъл да живее. То трябва да бъде искрено и истинско, за да е същинско. Наличието на граници между приятели е пречка. В нашия свят няма идеални хора, затова приятелите трябва да са склонни на компромиси в името на другия. Не печелим нищо, ако отказваме подадена приятелска ръка.
Много често хората смятат, че ако сами решават проблемите си, преодолявайки трудностите без чужда помощ, те са по-силни. Да, така е, но в живота на всеки от нас е имало и ще има моменти, в които без подкрепа не е възможно човек да продължи напред. За това приятелството се превръща в нещо жизнено необходимо за всеки от нас, за да водим нормален живот.
Понякога човек търси приятелство, а неволно или нарочно се затваря в себе си, показвайки на света друго, различно от истинското си лице. Възможно е това да стане причина за загуба на приятел в момент, когато маските и стените около същността на човека рухнат. За да бъде едно приятелство дълготрайно и стабилно, то трябва да се основава на пълно доверие. Стените, скритите зад маската на ежедневието проблеми могат да се превърнат в непреодолими пречки за всяко приятелство. Голяма грешка от наша страна е съвсем целенасочено да поставяме граници, мислейки че така предпазваме приятелите си, спестяваме им излишно според нас емоционално натоварване. В много случаи обаче тази констатация е неправилна. Споделяйки проблемите си ние може би ще намерим решенията им. Никога не знаем кой може да ни помогне. Ролята на истинските е да ни помагат в трудни мигове и да споделят нашите радости. Ние също трябва да даваме от себе си за нашите приятели. Когато те имат нужда от нас, трябва да направим всичко по силите си за тях.
Понякога бариера между хората се оказват независещи от тях обстоятелства, като например увреждания. Много хора се отдръпват, когато разберат, че човекът от другата страна има някакво увреждане, без да се замислят за подкрепата, от която точно тези хора имат най-голяма нужда.
Истинското приятелство е съкровище, а истинските приятели са по-ценни от всичко материално. Не е важно колко са на брой.

„ Нямам нужда от много приятели-
стигат ми двама, трима,
ала само такива, които в сърцата си,
рани от моите болки да имат”

За едно приятелство е важно да бъде истинско и в него да няма ограничения!

Александра Иванова, 15 г.
Драгоман

Няма коментари:

Публикуване на коментар