вторник, 14 септември 2010 г.

Да спасим Земята

„ Ние не сме наследили Земята от дедите си,
а сме я взели на заем от децата си.”-
народна мъдрост
Земята- планетата, на която живеем. Единствената в Слънчевата система, където има условия за развитието на познатите ни организми. Все по-често обаче от различни медии научаваме за бедствията, сполетели хората по целия свят. Замисляме ли се, че трябва да спрем това?
Трябва, защото „ Ние не сме наследили Земята от дедите си, а сме я взели на заем от децата си.”. Бъдещите поколения трябва да имат шанса да наследят една планета годна за живот.
Човекът е единственото разумно същество в света. Това го прави отговорен за опазването на флората и фауната тук. Много от нещата, направени от нас са неправилни и водят след себе си нежелани резултати. Ако се замисляме какво правим, можем да намалим проблемите си.
За да опазим Синята планета, нека познаваме проблемите й. Много хора, които би трябвало да помагат на Земята, не познават естеството на нейните нужди.
В същност основният проблем на планетата е глобалното затопляне, водещо до постепеното повишаване на средната температура. То предизвиква поетапно топене на ледниците, което може да доведе до покачване нивата на водните басейни. В голяма степен хората са виновни за случващото се.
Според учените има много начини да спасим своя хабитат, правейки малки промени в начина си на живот. Например изхвърляйки хартгиените си отпадъци в контейнерите за рециклиране, ще помогнем за редуциране производството на хартия, а в следствие на това и изсичането на дървета, които са суровината за произвеждането й.
Друг начин за избягването на злините е ползването на т. нар. алтернативни източници на енергия. Най-често използваните в момента са изкопаемите горива, но те рано или късно ще свършат. Поради това човечеството преминава към силите на слънцето, вятъра и водата, запасите от които няма да свършат.
Различните замърсявания също са причина за това. Въглеродният диоксид в атмосферата е основен замърсител на въздуха. Причини за завишените му стойности са: автомобилите, някои промишлени предприятия и други източници. За да се намалят въглеродните емисии, нека запазим повече зелени растения, защото те са „ белите дробове на Земята”.
Пестенето на енергия също е начин за постигането на целта. Нищо не ни пречи, когато излизаме да гасим лампите и ненужните електрически уреди, не е нито трудно, нито невъзможно. Нужно е, защото дори когато са в режим на готовност, те консумират немалко енергия.
Стига да имаме желание, винаги ще се намери възможност, за постигане на поставените цели. Целта, която трябва да постигнем е голяма, защото „ Ние не сме наследили Земята от дедите си, а сме я взели на заем от децата си.”

Александра Иванова, 15 г.
Драгоман

1 коментар:

  1. Браво, Александра Иванова! Има надежда, докато петнадесетгодишни момичета пишат по този начин!

    ОтговорИзтриване